Demokrácia

Alma a fájától. Magyar valóság a neten.

Sziasztok,
Idén augusztusban (2018) egy almatermesztő, a megalázó 13 majd a “nagylelkű” 15 Ft/ kg átvételi áron feldühödve felpakolta az almáját s egy erdő szélén kiöntötte. 250 mázsa ipari alma lett a vadak eledele. Mindezt videóra vette s közzétette a neten, azzal a javaslattal, hogy bárkinek ingyen odaadja a maradékot, amíg a készlet tart vagy el nem rohad.
Az elmúlt harminc évben többször fordult elő hasonló eset. Normális vidék-, s mezőgazdasági stratégia kidolgozása és megvalósítása helyett, volt itt már görögdinnye kiborítás, tejkiöntés a Kossuth téren, több hektár gyümölcsös kivágása, több ezer hektáron szőlő ültetvények megszüntetése, hizlalt disznók megsemmisítése, csirkék bedarálása ezerszámra s sok minden más. Valahogyan egyik kormányunknak, ahogy látjuk, vastagon átverve a saját szavazóit is, a Fidesz-KDNP alakulatnak sem sikerült helyes irányt találnia.
Vajon nekünk, a neten, közösen, sikerülhet-e?

Együtt írtuk. Netes tükörkép

Nem kívánom a termelőt s a kommentelőket nevesíteni. Senkit sem kívánnék kellemetlen helyzetbe hozni. Nem ez a lényeg. Inkább az, hogy Mi hogyan viszonyulunk egymáshoz, hogyan reagálunk tömegesen egy helyzetre. Például a fentebb vázolt szitura.

A kommenteket válogatás nélkül gyűjtöttem. Olvasgassunk, szemezgessünk!

– „bocsi, de éhes gyerekeknek nem lehetne pár kilót ebből, mert szerintem nekik az alma, az alma! (ha hülyeséget mondtam utólag is elnézést)
– Ott van írva, eredj és szedjed, ingyen van, aztán akkor vigyed az éhes gyerekeknek. Most komolyan a gazdát az ideg húzza össze fele, h mennyi időt energiát és pénzt tett bele az almába és most nem tudja eladni tisztességes, de még azon aluli áron sem , és te ezek után azt mondod, h fogadjon vagy rakodjon meg egy buszt almával aztán járja az országot és osztogassa az éhező gyerekeknek.
Egy kérdés, te neked ezek után eszedbe jutna ilyesmi és meg is csinálnád?
– Felajánlok 1000 forintot egy teljes egészében magyar tulajdonú lé üzem alapításához. Csináljuk meg és elmehetnek az anyjukba külföldi multik. Ha nem kapnának egy db. almát sem, sírva könyörögnének. Na de ez is csak egy álom, mert ebben az országban nincs összefogás, itt mindenki 1 forintért szobára viszi akár az édesanyját is! Én is az erdőbe önteném, mert ha fel is ajánlanám az iskoláknak, lenne aki ellopná és másnap árulná a piacon és megint nem a gyerekekhez kerülne. Hová lett az a régi nyakas büszke paraszt ember?
– Igazán kár! Miért nem lehet több irányba gondolkodni? Az írek a sziklákon igen gyenge minőségű almát termelnek, amiből bort csinálnak, majd szódával felöntik, és tessék 300 forint 2,5 dl Cidre ára! A jó magyar almából nem lehetne csinálni? Ha a poshadt almaszagú ír lötty ilyen áron elmegy, akkor a minőségi magyar almafröccs világklasszis lehetne!
– A 13 ft ból vagy a 70 ft almaátvételből hogy lesz pl. 400 ft a boltba az almalé 350 ft amikor 10% alma van benne ? Igazuk van a gazdáknak.
– minden multi több milliárdos támogatást kap most is, nem adóznak és minimálbért fizetnek. Ez kinek jó? Miért zárták be a mi gyárainkat és feldolgozóinkat és egyebeket?
– Igen igazad van, hogy nagyon olcsón akarták átvenni, de könyörgöm nem lehetett volna legalább a felét felajánlani iskoláknak, óvodáknak, vagy csak úgy !?
– Felháborító hogy ebben az országban a dolgos embereknek az élet kedvét elveszik. Ez felháborító és mélyen sajnálom.. Sajnos ez a mi kis országunk… Nincs a munkának becsülete…. Sajnos…
– Létre kell hozni egy 100%- ban Magyar Üzemet, ahova a gazdák leadhatják a megtermelt gyümölcsüket. A multiknak takarodni kéne az országunkból, mert szarért- húgyért akarnak felvásárolni dolgokat, azután csillagászati áron tovább értékesíteni. A magyar ember a hazája földjéből igenis meg tud mindent termelni a magyar nép számára! Szégyen és gyalázat, amit ma Magyarországon megtesznek a termelőkkel szemben is! A Magyar népnek végre össze kéne fogni, és kipucolni innen a sok férget, a parazitákat! Emberek, akarnunk kell a változásokat!
– Azért száradjon el a felvásárlók és feldolgozók tüdeje és haljanak meg szenvedéssel, mert árulják azt a sz@r almalé nektárt, amiben ki tudja mi van, talán 10% gyümölcs is. Rászoktatták a vevőket, mert olcsóbb. A Tetra csomagolás kerül az egészből a legtöbbe és megitatják az emberekkel, ahelyett, hogy a tiszta 100%-os almalét árulnák. Hígítsa fel mindenki, ahogy akarja. És akkor többet el lehetne belőle adni. Vagy csinálnának belőle Alma Chips-et
– Sajnálom, hogy ilyen szemetek az átvevők és nem becsülik sem a munkát sem a gyümölcsöt. Köszönöm az emberséged, hogy a vadakra gondoltál. Jó ember vagy.
– Ez szintén a mostani kormány igazolja, hogy mennyire leszarják azokat, akik dolgoznak.
– Hmm… Olyan ismerős ez a helyzet nekem régebbről! Csak akkor tejet öntöttek a parlament elé meg dinnyét borogattak… hogy is volt ez?
– Nem figyeltek eléggé! Ipari alma, ez, a fa alól lett felszedte, nem áll el sokáig, csak lépnek jó. Irodákban ezt nem vennék meg. És melyik az az óvoda, vagy iskola, ahol van kapacitás arra, hogy kiválogatásában és kivágják belőle a hibás részt? Arról nem szól a videó, hogy a rendes osztályozott, fáról leszedett almát hűtőházban tárolják a nagyobb gazdák, és majd télen értékesítik.
– Döbbenet, hogy mi folyik itt!!!Nesze Neked magyar alma!!!Majd megvehetjük az importot méreg drága áron!!Hát…lesújtó!!
– Szomorú! De inkább a vadak lakjanak jól belőle, mint akik ezeket az árakat szabják! Az utolsó csepp vérét is ki szívják a dolgozó embernek! Ha az éhezőknek adná, rommá adóztatnák, büntetnék! Patkányok ezek! Lehet fröcsögni fityeszesek! Majd 40 szeres áron meg vesszük szar szlovákiából vagy szar romániából. Vagy bárhonnan! A lényeg, hogy a Magyar ne boldoguljon!
– Nem normálisak a termelők, miért nem lehet iskoláknak, óvodáknak , szociális otthonoknak stb. eladni, vagy felvinni a nagyvárosokba, mint az átkosban és irodákban, a lakótelepeken pillanatok alatt megvették tisztességes áron. Megérdemlik, mert ők is csak maguk hasznára gondolnak, a másikra nem.
– Mindez a kormány jóváhagyásával történik… ha az államnak hangyányi esze lenne, akkor normális áron megvennék az almát és itthoni konzervgyárakkal feldolgoztatnák, és köze nem lenne hozzá a külföldi multiknak. De mivel ebbe nincs olyan nagy pénz meg időszakos nem lehet annyit lopni meg tisztára mosni a pénzt így maradnak a nagy költségvetésű szűk körű projektek.
– No, itt látszik a korlátozottság. Ahelyett, hogy gyorsan összefogtak volna a gazdák és elkezdték volna teríteni a piacoknál, inkább elrohasztják. Az alma nem megy ilyen ripsz-ropsz tönkre, és az internet világában nagyon hamar híre menne, hogy a bolti árnál jóval olcsóbban lehet almát venni.
– Okos kommenteket olvasok itt, mindenki nagyon jókat mond, tanácsokat ad az alma hasznosítására. Én csak azt nem értem, hogy az miért nem jutott senkinek az eszébe, hogy egyenesen a Parlament lépcsője elé borítsa le az almáját. Akkor talán észrevették volna az illetékesek. Azt meg csak zárójelben jegyezném meg, hogy a most kesergők és felháborodottak jó része feltehetően a jelenlegi kormányt választotta, mert mindenki mást hibáztatnak, kivéve a “rendszergazdát”.
– Én Szabolcsban nevelkedtem és az ottani alma nekem lételem. Nincs finomabb alma a világon a szabolcsinál. Fáj a szívem, hogy fillérekért vásárolják fel. Vásárláskor, ha nem találok szabolcsi almát, akkor nem veszek mást.
– de tényleg. Minek nézik a gazdákat!? Elültette a fát annak reményében,hogy termése megélhetést biztosít számára. …,és most mi van? Lassan már meg is kell rágni mások helyett azt a gyümölcsöt… De tényleg… Merre tart ez a világ?
– A rengeteg almát nagyon sajnálom, az almatermelőket nem annyira. Évek óta ezt a sírást hallom, de nem tesznek semmit önmagukért, meg az almáért. Tessék összefogni, szövetkezni, ahogy ezt nyugaton csinálják. Nálunk a szedd magad is piaci árat jelent. Pl. Idén az eper.
– Ide jutottunk mindenkit tönkre tesznek, szégyen gyalázat ami történik ebbe az országban !!!
– Ez szándékosan arra megy, hogy a gazdák megtermelt gyümölcseit tartósan alacsony ár alatt tartsák, és ebbe belefásulva eladják a földjeiket. Majd jön az új földfelvásárló, akitől zsírosan átveszik majd a terményt. Ki van ez találva.
– A nagyobb üzletekben közel 400ft/kg az alma ara. Őrület ami itt folyik!
– Pálinkának meg jó lenne na meg a sóher Magyar nem hogy oda adná a rászorulóknak inkább ki kell baszni hát gratulálni tudok
– Amúgy…. van egy olyan, hogy Magosz… Egyébként pedig, a” jó magyar” ember nagy haszon reményében privatizált mindent, amit csak lehetett…. Gyakorlatilag semmi sincs már, ami teljesen, vagy legalább félig magyar lenne…
– A Magyar hozzáállás. És az Állami támogatás hol van, amit felvettek a gazdák!!
– A boltokban az alma 400-900ft!!! Nevetséges a termelő 1 kg almáért még egy kiflit vagy tojást sem tud venni !!!
– erre már nincs magyarázat. FELHÁBORITÓ A FELDOLGOZÓK PROFIT ÉHSÉGE,
– Nekem van egy ismerősöm, akinek nagyobb területen van almása és otthon van prése, amiből almalét készít. Ezen kívül van neki földje azon meg céklát répát és tököt termel. Ezeket egyenként kombinálja az almával. Alma céklával vagy alma répával és alma tökkel. Ez 100%os és nagyon finom. Ára 5 l 1800 Ft. Szerintem ilyesmin kellene gondolkodni a gazdáknak. Ezt jó ötletnek tartanám
– Ez a központi rendszer hibája.. Szarnak bele mi lesz a gazdákkal..ha törvényileg normális ár lenne szabályozva nem tehetne ezt még egy szemét felvásárló sem. Nagyon dühítő és szomorú..
– Igazad van, de én köszönöm,hogy nem a szeméttelepre vitted!
– amikor én még dolgoztam, a munkahelyemen lehetett feliratkozni “ládánként” almára. Teherautóval elhozták Vas megyébe! Szerintem mindenki boldogan adna 100 Ft-ot 1 kg almáért! Én nem sajnálom a vadaktól, mert nekik is jó lenne a “lé”-alma. Talán csak szervezés kérdése, és itt a facebook-on is lenne sok jelentkező.
– Távol álljon tőlem a kötözködés csak értetlen és kíváncsi vagyok: Ha az alma már a billencsen van, akkor innen már csak benzin/gázolaj költség elvinni az átvevő helyre. 25000 kg almáért 375000 Ft.-ot adnak. Oké, hogy többet ér, de így ezt a pénzt sem kapja meg a termelő. Segítsetek: miért nem adja le? Miért növeli a saját deficitjét? Különben meg igazat adok, mert a munka hasznát nálunk nem az aratja le, aki egész évben dolgozik érte, hanem a felvásárlók és a kereskedők! És ez sajnos igaz más gyümölcsökre és zöldségekre is!
– Amúgy itt mindenki okos megmondja a tutit. Mit hogyan kellene csinálni. Egy hét múlva meg megy a Tescóba és megveszi az almát, ha kell. Senki nem veszi a fáradságot, hogy elmenjen Szabolcsba almát venni. El vagyunk kényelmesedve és ezt használják ki. Mi meg vígan tömjük a multik zsebét tovább és tovább.
– Már most sem lehet megfizetni az árát. Mi lesz később. Sok kisgyerek úgy örül majd egy szem almának karácsonykor mint én régen a banánnak a fa alatt.
– Miért nem vesz (vagy csinál) a termelő, egy szecskavágó gépből gyümölcscentrifugát? (200e huf) lecentrifugálja az almát, és az almalét 10x -es áron úgy el tudja adni, hogy az hűtve, fél évig is eltárolható. Ha gyümölcslégyártó cégek, ne adj isten kartelleznének (mert hát van ilyen) akkor hekkelni kel őket: visszaváltható üvegben kimért “kézműves” almalével. 25 tonna almából, durván 10 tonna almalé tud elkészülni. Egy liter (sosem) 100%-os almalé ára mennyi? A megoldás: integrálódni kell a helyi feldolgozó ipar felé. Olyan gépek kellenek a piacra, amikkel a gazdálkodók kész terméket tudnak előállítani. Állami feldolgozó és bércsomagoló gép, például egy hatékony és “minőségbiztosított” megoldás lenne. ….öööö, na jó, mára befejeztem az ötletelést, dolgozom.
– Sajnos,, jó pár éve volt már ilyen, és félő hogy ha ez ismétlődik, kivágják a fákat mint tették akkor is.
– Szomorú!!! Minősíthetetlen,.hogy a magyar politika..ebbe is lófasz!!!
– Ilyenkor hol van Viktorka meg a gazdasági miniszter Mi a jó k**** anyjukat csinálnak Hát szabad ilyet a néppel csinálni, hogy rohadna ki belőlük a szív
– A parlament elé kellett volna önteni. Teljesen igazuk van a gazdáknak. Megölik a mezőgazdaságot teljesen ebben az országban!
– Na okosok miért nem szidjatok a termelőket,hogy micsoda szemetek amiért kiöntötték az almát? Oda is mehettetek volna leszedni vagy felszedni a földről Ja,hogy büdös a munka! Inkább kellett volna 1ft.-ert kilója az almának!
– A sok negatív okoskodó, hogy hova kellett volna vinni adni ajánlom menjenek szedjék le szállitsák el. Utána kellemesen megfáradt testüket dobják le ide a gép elé osszak meg milyen jót cselekedtek
– Egy kg alma a boltokban 400 ft körül mozog. Szégyenletes az, az ár amit adni akarnak érte, de az is, hogy inkább hagyják elrohadni, minthogy jótékonykodnának vele. Az rendben, hogy a vadak megeszik, viszont nem mindet, mert mire megennék, akkorra már el fog rothadni. . Ekkora pocséklás 🙁 s a végén ezt is a kormány nyakába fogják rakni. Szomorú.
– EZ NEM étkezési alma, lepotyogott , ütődött almáról van szó,ami csak lének jó! Nem óvodáknak való!!!
– Volt egy bácsi, aki saját termelésű zöldséget hozott fel BP. re eladni. Nagyon szép árulja volt, ízletes. Az első időben messze a piaci ár alatt, ámde a lakókörnyékén elérhető ár felett, hozta. Ott hagytuk nála az aprót. Hamar rájött, hogy el tudja adni az áruját a piaci ár felett is. Igaz a vásárlók kicserélődtek
– Ez katasztrófa. Itt tartunk. Nem bírom ép ésszel felfogni. ezen változtatni kell!!!!!
– Nem azon kellene itt a hozzászólók közt ,hogy mennyi alkoholt lehetne csinálni .Elsősorban a rászorulókra kellene gondolni óvodák ,iskolák , idősek stb. A multik nem azért jöttek, hogy nekünk jobb legyen. Nekik legyen busás hasznuk .
– Ez borzasztó. Ez óriási nagy pocséklás. Ár ide vagy oda….de ez bűn. Milyen sok mindent lehetett volna csinálni azokból az almákból. S jutott volna a szegényeknek is.
– Sok okos hozzászólás hogy vidd ide meg vidd oda A termelő világosan elmondta 15 Ft / kg ennyiért én sem vinném sehova még egy métert sem még az erdő szélére sem ott rohadjon meg ahol van stadionra van pénz onnan el lehet lopni milliárdokat a termelő meg a vállalkozások dögöljenek meg Magyarország jobban teljesít!!
– Bőven elég ha egy telefont engedsz meg egy iskola igazgatójának csak oda kell vinni felajánlani nagyon sok család nem engedheti meg magának a napi gyümölcsöt a Vadak találnak bőven eleséget az erdőben azért vadak a gyerekek meg örülnének neki
– Nem szeretnék beleszólni, sem állást foglalni senki mellett, de egyet nem értek?! Hogy van az hogy bemegyek pl egy nevet nem mondok multihoz,ahol magyar termékként akciózva akkora almák mint egy billiárdgolyó,229ft-ról 198ft-ra/kg,és a jobb minőségű külföldi alma,(amiből nekünk megjegyzem vagon számra lenne)300-429 ft. És itt amit olvasok, meg hallok h 40-50 ft, a léalma meg 15 ft. Akkor hogy is van ez?
– Mi pálinka lett volna belőle!

Jelenségek

Az eset megtörtént.
Az alma kárba veszett.
A kommentekből ugyanakkor kiolvasható, hogy a problémák maradtak, s maradni fognak.

Ugyan ez, bővebben, bármilyen témában:
A rendszerváltozás megtörtént.
Úgy tűnik, kárba veszett.
A kommentjeinkből kitűnik, a problémák maradtak, s maradni is fognak.

Arról nincs szó, hogy buták lennénk. Erre utalnak a fenti szituációban is, a vonatkozó javaslatok, s a rengeteg ötlet, mit is kezdhetnénk az almával.
De,
– többségében alig jutott valakinek eszébe konkrét javaslatot fogalmazni a megelőzésre,
– az almatermesztés anomáliáinak megszüntetésére.
– egyetlen észrevétel sem firtatta pl. előzetes termelői-átvevői szerződés meglétét, nem létét,
– a kommentjeinkben alig vannak konkrét javaslatok korszerűbb termesztési módszerekre,
– konkrét, azonnali segítségnyújtásra utaló jelek is elvétve,
– egyetlen civil szervezet sem jelentkezett. …..

Ugyanez, szintén „társadalmasítva”, bármilyen témában:

Nem vagyunk buták. Mindenkinek volt/van ötlete, hogyan lehetne Magyarországot rendbe tenni. Rengeteg kommentünk foglalkozik azzal, mit is kezdhetnénk a politikusainkkal, azzal is, mit kezdjünk az uniós tagságunkkal, az oktatással, az egészségüggyel stb., stb.
De,

– nem találunk egymásra, tudatosan nem is keressük egymást,
– a józanul gondolkodók írásai rendre elvesznek, vagy nehezen elérhetők, a sűrű netes aktivitásban megbúvó értékes javaslatokat nem érjük el,
– ha el is érjük azokat, a többségüket meg sem nyitjuk, mert
o nincs időnk olvasni,
o ha van is, öt percnél tovább nem bírjuk,
o a címen s a képen túl nem merészkedünk,
o maximum egy összefoglaló (ha van) alapján klikkelünk, mondunk azonnali ítéletet.
– előtérbe kizárólag a bulvár, a politikai propaganda, a hirdetések, a plakátok, a mémek kerülnek.
– az informatika nagyjai mozgatják a hétköznapjainkat. Tudatosan, üzletszerűen.

Néhány hónapos aktív jelenlétem a neten kevés határozott vélemény formálására. Első benyomásaim alapján, nekem az a gyanúm, hogy a kereskedelmi televíziózáshoz, és mobilfóniához hasonlóan a világháló legújabb fejlesztései sem váltják valóra a reményeinket. Inkább alkalmasak az indulatok fokozására, a vélemények megosztására, a felszínes, felelőtlen létezés bátorítására, mint a józan gondolkodásra, a közös építkezésre.

Mostanában, danában, így élünk Mi!
Dagonyázzunk tovább?!