Demokrácia

Demokrácia csírák. Budapest XIII. kerület.

Sziasztok!
Hiszem, hogy minden az adott városban/településen – legyen az kicsi vagy nagy – élőktől függ! Mások nem fogják megoldani helyettünk a helyi problémákat.
Budapesten, Angyalföldön lakom a családommal.
Élhető kerület, számos élő, demokráciát építő példával.
Bemutatnék négy példát a közelmúltból.

1. példa

“A metró felújítás miatt 2017 november 4-től napi sok százezer utas fog átszállni át a metrókról a pótló buszokra a Lehel téren éppen a mi templomunk mellett. Úgy döntöttünk, hogy azt hétköznapokon is kinyitjuk és egész nap nyitva tartjuk” – közölte Dr. Monostori László plébániai kormányzó. “Bárki betérhet, aki szeretne megpihenni, feltöltődni, nézelődni, elmélkedni, csendben lenni vagy egyszerűen csak leülni. Rossz időjárás vagy egy esetleges üzemzavar esetén is nyitva lesz a templom. Igyekszünk ezzel a szerény gesztussal hozzájárulni a kerületiek, a fővárosiak bosszúságának csökkentéséhez. A belépés teljesen ingyenes.
Mindenkit várunk. Tényleg mindenkit.”

2. példa

A probléma…..

Országos, akut probléma a rászoruló betegek CT és/vagy MR vizsgálata. Budapesten és vidéken a betegeknek különböző kerületekbe vagy az ország legkülönbözőbb városaiba kell elutazniuk a szükséges vizsgálatokra, majd utóellenőrzésekre. Az ilyen vizsgálat kényelmetlen és költséges utazásokat jelentett a pácienseknek, de szakmailag sem ideális, hiszen a kontrollvizsgálatokat sokszor más intézményben végezték, mint az eredeti vizsgálatot. A beteg nyilván abba a centrumba megy, ahol éppen rövidebb a várakozási idő. Az esetek többségében a páciensek csak több hónapos várakozási idővel kaphatunk időpontot. A helyzet szerintem felháborító, elképesztő és tarthatatlan! A megelőző szűrés, vagy a gyors diagnózishoz jutás és az időben megkezdett gyógyító tevékenység hiányában évente tízezrek halnak meg.

… és a megoldása.

Átadták a világszínvonalú CT és MR Diagnosztikai Központot
A XIII. kerület az önkormányzatok közül elsőként vásárolt CT és MR gépeket: saját forrásból 800 millió forintot költött beszerzésükre. Ilyen korszerű CT és csúcstechnológiájú MR berendezés nincs máshol az országban, egész Európában is csak néhány van belőlük. A kerületi lakosok számára maximum kéthetes a várakozási idő a CT és MR diagnosztikai vizsgálatokra, amelyeket az önkormányzat – szakorvosi vélemény alapján – térítésmentesen biztosít a kerületieknek.

2017 szeptember első napjaitól fogadja a pácienseket a diagnosztikai centrum, akár 24 órás műszakban is, mivel a szakrendelőn belül önálló, független egységként működik.

Szakemberek úgy tartják: a Revolution HD berendezés biztosítja a ma elérhető legmagasabb felbontást a CT diagnosztikában.

Javaslat

Mi lenne, ha a többi kerületi s a nagyobb városi önkormányzat is követné a példát? Nem várhatunk a végtelenségig az egymást kioltó egészségügyi lobbik, a mindenkori kormányzati egészségpolitika ’szarakodásaira”. Ha egy önkormányzatnak fontos az emberek egészsége, életminőségük javítása, akkor tegyenek érte! A példa követésével egy csapásra megoldanánk egy problémát ( utána ráérnénk s kell is foglalkoznunk azzal, hogy kik felelősek tízezrek korai, értelmetlen haláláért, kik felelősek azért, hogy a XXI. században egy uniós tagállamban ilyen állapotok uralkodnak).

3. példa

Bokrétaünnepet tartottak 2017 szeptember 14-én a XIII. kerületi Kartács utca 14. szám alatt épülő lakóháznál. Az új lakóépület 23 bérlakása száz százalékban önkormányzati tulajdonú.
A XIII. kerületi önkormányzat 2002 óta 11 helyszínen 590 lakást épített. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva az önkormányzat csaknem 1000 család lakhatását tette lehetővé. Annyit, mint a többi budapesti önkormányzat összesen.

A beruházás száz százalékig önkormányzati forrásból valósul meg. A Kartács utcai épület 23 lakása jellemzően egy- és kétszobás. Átlagos alapterületük 45 négyzetméter. Minden lakásban van külön konyha- és étkezőhelyiség. Az első emeleten 2 lakást mozgáskorlátozottak részére alakítanak ki. A pinceszinten, a mélygarázsban, illetve a földszinten – a lakásszámnak megfelelően – 23 gépkocsi-beálló lesz.
A lakbérről várhatóan októberi ülésén dönt majd a képviselő-testület, a bérlakásokra pedig ez év végén-, a jövő év elején (2018) írják ki a pályázatot.

4. példa

Az önkormányzat rendszeresen tart a képviselő-testület ülésének keretén belül közmeghallgatásokat (a „közmeghallgatás” a képviseleti demokrácia egyik intézménye, olyasmi, mint pl. az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, a független bíróság stb).
Ebben a példában nem az a hírérték, hogy ilyesmi létezik (papíron s látszatra), hanem az, hogy működik. Méghozzá, hatékonyan.
Legutóbb a kerület megjelent lakosai közül összesen huszonkét megszólaló mondott véleményt, és 63 kérdés hangzott el az önkormányzat vezetőinek, illetve a meghívott szervezetek és intézmények vezetőihez címezve.
A hatékonyság azt jelenti, hogy a lakossági véleményekre, észrevételekre és kérdésekre az illetékes önkormányzati szervezetek és intézmények, s a meghívott nem önkormányzati szervezetek vezetői azonnal reagálnak, felveszik a fonalat. A felvetések nem lesznek elfelejtve, bekerülnek a minőségügyi rendszerbe, kidolgozzák a megvalósíthatósági terveket, majd hozzáfognak a kivitelezéshez.

Kíváncsi lennék, vajon hány helyen működtetik ily módon ezt az intézményt az országban?
Nálatok is? Neked is vannak jó, bemutatható példáid? Oszd meg velünk, a Csapdák hálójában face book oldalon!

Javaslat

Mielőtt gyanakodni kezdenél, miért is fényezem a lakóhelyemet, gyorsan leszögezem, baromira nem érdekel, hogy egy adott városban, településen melyik párt adja a polgármestert.
Rögtön az első dolog, amit érdemes lenne megváltoztatnunk az önkormányzati választási rendszerünkben az a politikai bárminemű jelenléte. Helyben, nem egy párt ideológiája, értékei, hanem a helyi ügyek mentén kellene kormányozni. Adott faluban, városban, kerületben egyéni és a helyi civil szervezetek jelöltjeinek kellene versenyezniük a polgármesteri s a képviselői helyekért.
Választási törvény ide vagy oda, 3200 önkormányzatból közel 3000 helyen eddig sem a politika, hanem a rátermettség, a tenni akarás döntött a jelöltek között.