Egyebek

Lakás felújítási trükkök áldemokráciában

Sziasztok!
1980-ban jelent meg a Párizsi Magyar Füzetek gondozásában Haraszti Miklós, Darabbér c. kötete. Akkoriban itthon szamizdatként adtuk kézről kézre. Emlékezetem szerint a szerző olyasmiket foglalt össze, saját tapasztalati alapján, hogyan lehetett csalni, trükközni a szocialista időkben a „c” fuvartól a korrumpálásig, a közvagyon ellopásától a munkaidőben történő fusizásig.
Jelzem, semmi nem változott. Ma sincs másként. Kötetnyi sztorim lenne a közelmúltban befejezett lakásfelújításunkról, helyem nincs, úgyhogy csak a legszükségesebb részleteket s a túlélési ötleteimet osztanám meg azokkal (s az érdeklődőkkel), akik mostanában terveznek valami hasonlót.

Fotó: antikva.hu

Általános tanácsok

Tervezz meg mindent részletesen a vízszereléstől a burkolásig, a festéstől az új készülékek, bútorok szereléséig. A terved minimum százszor fog módosulni menet közben, de áldani fogod előrelátásod, hogy legalább volt mit módosítani. Ha mással tervezteted, bonyolítod a felújítást, komoly kockázat, inged, gatyád rámehet, a menet közben “váratlanul” felmerült költségektől többször leeshet az állad.
Gondosan válaszd ki, s méretezd az új bútorokat, felszereléseket, berendezéseket (mit hova, mikor, mennyiért).
Készíts költségvetést. Ami már az első körben be fog dőlni, aztán a másodikban is, de talán a harmadik után, a tapasztalatok birtokában lesz majd sikerélményed, s a vártnál olcsóbban sikerül valamit letárgyalnod vagy beszerezned.
Készíts ütemtervet, mikor milyen szakipari munkák követik egymást. Itt is tucatnyi váratlan fordulat, de lesz mihez igazítanod a döntéseidet.
Gondosan mérlegeld, mitől s mikor szeretnél megszabadulni (régi bútorok, még használható berendezések pl. régi tűzhely, mosogató, kilincsek stb.). Az első próbálkozásnál rájössz, hogy eladni nem tudsz, ingyen sem viszik el az általad értékesnek tartott régi cuccokat. Azért ne add fel, egy-két dologtól megszabadulhatsz, elfogadható (?) áron is.

Időpont választás

A felújítások döntő többségét a nyári időszakra tervezzük. Akkor is, ha történetesen a fűtési rendszer korszerűsítése nincs napirenden.
Ne tedd! Ebben az országban sehol nem fogsz találni szakembergárdát június és szeptember között. A szakik szerte Európában, jó pénzért végighaknizzák az idényt, az itthon maradókat pedig már januárban lekötik. Utóbbira sem érdemes mérget venni, menet közben bármikor kaphatnak mesésé ajánlatokat, amiért megéri kitáncolni a Veled kötött szerződéseikből (már ha vannak).
A legjobb időszakok, a téli, tavaszi, őszi hónapok. Burkolót ilyentájt sem könnyű keríteni, de több az esély, mint az év más szakaszaiban.

Sitt eltüntetése

Ha konténert szeretnél bérelni a sitt elszállítására, felejtsd el gyorsan. 5000 Ft/nap + helyfoglalási ügyintézés, komoly utánajárás. Helyette figyeld, mikor jönnek a kukások s szólítsd meg az egyiket. Beszéld meg az időpontot legközelebbre, készítsd ki a szajrét zsákokban, s 500 Ft/zsák áron pikk pakk eltüntetik. Ha van lomtalanítással foglalkozó ismerősöd, a dolog még egyszerűbb. A tarifa ugyanaz (de csakis akkor, ha valakire hivatkozol), s még a kukásautót sem kell lesned. A megbeszélt időpontokban, ütemezetten, mindent elvisznek.

Használt könyvek eladása

Rengeteg ajánlat van a neten. Közös bennük, hogy 500 kötet alatt nem jönnek ki. Az viszont, szinte mindegy, hogy 500 vagy 1000 darabos a könyvtárad, amelytől szeretnél megválni. Gyors válogatás után kiválasztják a nekik megfelelő köteteket s megalázóan alacsony árra javaslatot téve, közlik, hogy a többi nem érdekli őket, nem szállítják el. Minél csábítóbb az internetes bemutatkozásuk, minél udvariasabb a telefonos egyeztetés, annál nagyobb a csalódás a személyes bemutatkozáskor. Nálam első körben egy bookline-nak dolgozó pasi jött ki a kollégájával, 100-120 könyvet kimazsoláztak 10.000 forintért, majd elviharzottak. Második körben a Németvölgyi antikváriumnak gyűjtő csapat jött, s két percen belül el is mentek, mondván nincs annyi érték, amire ajánlatot tehetnének, ezért sajnos ők sem tudják tartani ígéretüket, ingyen sem viszik el a könyveket. A harmadik kör bejött. Az antikvárium.hu-val szerződött munkatársak legalább emberszámba vettek, gondosan átvizsgáltak mindent, igaz, alacsony, nevetséges áron, de átvették s elszállították az összes kötetet. Amire nincs szükségük, mondta a fiatalember, karitatív céllal szétterítik az országban. Így legyen.

Használt bútorok, cuccok eladása

Hasonló a könyveladáshoz. Ha időben terveztél s eszméltél, érdemes a használt tárgyakat egyesével értékesíteni a Vaterán vagy a Jó fogáson. Mindenről készíts fotókat (ezek később is jól jönnek, ha sikertelen az eladási kísérlet). A maradékot, ill. ha későn eszméltél, az összes tételt, csábító fotókkal, érdemes olyan cégnek felkínálni, amelyik bizományosi értékesítéssel is foglalkozik. Ebben az esetben a maximum, amit pl. egy-egy bútorért kapni fogsz, az a piaci ár 10-15%-a. Ne foglalkozz azokkal, akik pénzt kérnek a helyszíni előzetes szemléért. Fotókat küldj, te diktálj, pl. érdemes előre kikötni, hogy egy tételben vihetik el a cuccot X forintért.

A felújítás látványtervei

Új konyha, gardróbok, bútorok tervezésére használhatsz a neten rendelkezésre álló ingyenesen letölthető szoftvereket. Viszont megy vele az idő, egy-két hét után rájössz, még mindig nem sikerült számodra hasznosan alkalmazni a szoftvert. Ingyenes látványterveket a beépítést, a beszerelést vállaló cégek is készítenek. Használd ki őket! Ingyen kapsz látványterveket s még mindig lesz időd eldönteni, kinek az ajánlatát fogadd el. Nálam az jött be, hogy egyiket sem érdemes elfogadni. Méregdrágák, komoly átverésekkel. Viszont a kész látvány terveket bemutatva, sokkal könnyebben találtam 30-50%-al olcsóbb, ugyanolyan minőségű ajánlatokat. Összességében a leghúzósabb tételekről van szó, nem mindegy, hogy nyolcszázezer vagy 450 ezer a konyhabútor, nem mindegy, hogy másfél millióba kerül az egyedi tervezésű három-négy gardróbszekrény vagy egymillióba.

Nyílászárók cseréje

Két dologra érdemes ügyelni. Feltétlenül és közvetlenül a gyártótól kérj ajánlatot. Minden gyártónak van szerelő csapata. Nem hülyék, igazodnak a piaci árakhoz, de azért olcsóbbak, mint azok a szerelő csapatok, akik nem közvetlenül a gyártótól rendelik meg az ablakokat, ajtókat. Mi megszívtuk. Bedőltünk egy csili-vili honlapnak, már leszerződtünk, amikor rádöbbentünk, hogy a cég ki van szolgáltatva a gyártónak, aki nem tud határidőre szállítani. Szinte minden topra elkészült, s három hétig voltunk beltéri ajtók nélkül a lakásban. Ráadásul, a plusz romantika mellett, amit a fene se kívánt, minimum százezerrel többe került az egész, mint, amiből, ha türelmesebb vagyok, ki lehetett volna hozni. A másik, amit ne feledj, kérj ajánlatot a bontásra, s a régi nyílászárok (tokok, ajtók, sitt) elszállítására is. Sokan trükköznek azzal, hogy ezt a tételt csak a helyszínen verik rád, hatalmas, váratlan pluszköltségként. A legjobb ajánlat, ha a bontás és sitt szállítás ingyenesen szerepel az árban. Ez utóbbi legalább bejött.

Új készülékek, bútorok, kiegészítők vásárlása

Érdemes a neten, web áruházakban tájékozódni s rendelni. Ma már, kivétel nélkül, minden nagyobb web áruház megbízható, s olcsóbb, mint a többiek. De akkor sem fogod megúszni! Rengeteg áruházban, kiállítószalonban meg kell fordulnod ahhoz, hogy megtaláld a színben, ízlésben, harmóniában leginkább megfelelő darabokat.. S készülj fel rá, már nagyjából készen van minden s te, hónapokkal a falújítás után, még mindig caplatsz egy-egy függöny, karnis, TV állvány vagy valami után, ami még hiányzik a boldogsághoz. Vagy, ami még aggasztóbb, hogy másfél hónappal a megrendelésed után szállítják a tételt mert nem volt raktáron, a mintadarab meg nem eladó.

Víz-fűtésszerelés, festés, mázolás, burkolás, padló lerakás

Főidényben megbízható szakembert találni, mint említettem, talán vidéken igen, Budapesten szinte lehetetlen. Ha társasházban laksz valamivel könnyebb trükközni, ha nem, akkor keress ismerős, barát segítségével egy közeli társasházi szakembergárdát. Lehet, hogy nem ér rá mindegyik, de ők tovább tudják adni a neved, az igényeidet. Nagyobb társasházban, minden közös képviselő irányít egy csapatot. Vízszerelőt, villanyszerelőt, kőművest, festő-mázolót, burkolót, akik, munkaszerződésben állnak a társasházzal s szükség esetén azonnal jönniük kell, javítani, veszélyt elhárítani, csőtörések, árammegszakadások után az eredeti állapotot helyreállítani. Ezek a gárdák minden mozdulatukban idézik a volt kommunista rendszert, ahol ugye mindenki fusizott, a gyárban saját zsebre dolgozott. Nekik eszük ágában sincs Németországban, Angliában munkát vállalni. Úgy élnek itthon ma is, mint Marci Hevesen. Kevés az alapfizetés, viszont a többszörösét összemaszekolják havonta. Áfa s egyebek nélkül.

Barterezés

Ha felvetted a kapcsolatot a szakikkal, s még nem szabadultál meg egy-két használt, régi cucctól, akkor érdemes „szellőztetni” mindenkinek az árulandó portékáidat. Hátha! Sok embert ismernek és előfordul, hogy ők maguk is vevőként jelentkeznek. Ilyenkor lehet barterezni. A burkolásért egy-egy bútor, a vízszerelésért csillárok, mint a régi szép időkben.

Akivel soha többet

A végére, készülj fel, totál kikészülsz, s minimum azt mondod, hogy soha többet felújítást. Határidők csúszása miatt, néhány munka nem fejeződik be, vissza kell hívni későbbi időpontban a szerelőt, s persze nem jön vissza, akkor sem ha visszatartottál valamennyi pénzt a kialkudott összegből. Kivédhetetlenül belefuthatsz olyan kivitelezésbe is, ami többszörösen kiveri Nálad a biztosítékot. Nálunk a Nívó Kft. vitte el a pálmát. Tőlük rendeltük a bejárati ajtó cseréjét, tokkivétellel, sitt szállítással, beépítéssel s utólagos javítással. A cég teljes egészében ráállt „a minél kevesebb ráfordítással, minél többet kaszálni” gyakorlatra. Tetszetős honlap, csábító ígéretek. A holnap jövünk felmérni ígéretből másfél hét lett, mert addigra gyűlt össze náluk a környékünkön is további megrendelés, hogy egyáltalán érdemes legyen végigjárniuk egy-két óra alatt a környéket.
A kb. három hét múlva kivesszük a régit s betesszük az újat ígéret pedig pont fordítva sült el. Két nap múlva jelentkeztek, hogy másnap jönnének. Éppen összejött nekik annyi meló (négyszer két óra, négy ajtócsere a környéken), szóltak, mi is beférünk az aznapi keretükbe. Persze boldogok voltunk, jöjjenek csak. Két óra alatt kivették, betették, legomboltak 140 ezer forintot s továbbrobogtak.
Két nap múlva hívtam őket, hogy mikor lesz az utólagos javítás, merthogy a beépítés után max. 48 órán belül jönniük kellett volna. Maga nem rendelt javítást, volt a válasz, majd miután kötöttem az ebet a karóhoz, szerencsére valaki megtalálta a rendelésemet. Másnap jött a festő. Az előzetes tájékoztatásuk szerint ez a tétel 10 vagy 15 vagy 25 ezer forint lesz, ezt a festő dönti el a helyszínen a rombolás milyenségének függvényében. Nem csalódtunk, természetesen a festő 25-öt mondott. Elkezdte a munkát, tíz perc után ártatlanul rákérdeztem, hogy ki tudja-e keverni azt a festékszínt, ami a lépcsőházi front javításához kellene. Ja, nem mondták Önnek a kollégáim, én csak vakolást vállalok, volt a válasz. Részletes tájékoztatást kaptam, amiben minden javítás benne van, próbáltam érvelni, s felhívtam a céget. Ők nem mondták, hogy a festő festeni is fog, volt a válasz. Valóban nem ezt mondták, hanem azt, hogy a 10 vagy 15 vagy 25 ezerbe minden javítás benne foglaltatik. De hát Ön a festő?- kérdeztem naívan. Igen, és ha kéri, szívesen festek is, de a glettelés, festés az 15 ezer forint lesz. Vagyis 40 ezer a vége? Igen, jött a válasz. Na, itt nálam eltört valami. Addig üvöltöztem, amíg a festő megunta, összeszedte a cókmókját s sértődötten elvonult, mint a vihar. Másnap hívtam azt a festőt, aki a felújításon dolgozott nálunk, (közben már más munkára szerződött). Kis könyörgés után, két napon belül, mindenféle vakolást gipszkartonozást, glettelést s festést beleértve összesen 12 ezer forintért elvégezte a munkát.

Demokráciára utaló jelek

Az egész felújítás során mindössze két magyar tulajdonban lévő családi vállalkozást találtam, akik már megérkeztek Európába. Nyomon követhető, felhasználóbarát honlapok, akciók, kitűnő áruválaszték s megbízható kivitelezés. Semmi trükk, minden s mindenki, a határidők, a kapcsolattartás, a munkaszervezés a helyén volt. Áfás számlák, udvariasan elhárított minden vevői kísérlet, amely a balkánra emlékeztetne. Az egyiket egy roma család vezeti. Laminált padló, parketta árusítás lerakással.
A másikat egy közgazdász srác, aki az árak letörésével s a tisztességes, kreatív hozzáállásával megy szembe a választott szakmájával s a kelettel. Munkatársaival konyhákat terveznek, kiviteleznek, tokkal-vonóval.
Két különböző csapat, az egyik mediterrán, sűrű, családias közeg, a másik kimértebb, inkább északi visszafogottság, de mindkettőre igaz, bárhol, bármelyik vezető európai demokráciában sikeresek lennének. Itthon? Amellett, hogy teljes mértékben elégedettek voltunk a munkájukkal, szurkolok nekik, hogy talpon maradjanak. Amíg nincsenek többségben, necces a dolog.