Politika

Példák a kormány kottájából

Sziasztok,
Sokan gondoljuk első blikkre, hogy a lakástakarék állami támogatásának megszüntetése csak egy újabb gennyes húzás volt a kormány részéről.
Igaz. Egy a sok közül.
De nem tartod furcsának, hogy Áder aláírásával együtt mindössze 26 óra kellett ahhoz, hogy alapjaiban megborítsák a lakossági öngondoskodás és a pénzügyi tudatosság egyik legfontosabb eszközét, amit maguk is hirdettek töretlenül nyolc éven át? Mi végre, s miért e sietség?
S nem tartod furcsának, hogy egy magát kereszténynek valló kormányzat a demokráciákban mindenek felett prioritást élvező hajléktalanság problémáját évekig görgeti, majd egy minden eddigi ocsmányságukat is felülmúló cinikus alaptörvény módosítással éppen most, s így „zárta le”?

A lakástakarék

A terméket, mármint a lakástakarékot, a Fundamenta, az Erste bank és az OTP forgalmazták.
A kormány egyik érintettet sem tájékoztatta előzetesen a lépéséről.
Az Erstét és az OTP-t hitelintézeti tevékenységük miatt nem fogja megrendíteni ennek a piaci szegmensnek a kiesése. Tátrai Bernadettet, a lakástakarék-piacon meghatározó szerepet játszó Fundamenta Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatóját persze megdöbbentette a hír. Azt mondja, a lakástakarék-pénztárak működése soha ilyen hatékony nem volt Magyarországon, mint az idén. Az idei évben mintegy 60 milliárd forintos támogatást ad az állam a megtakarítóknak, a rendszer révén azonban mintegy 110 milliárd forint állami bevétel is keletkezik, vagyis az állam mindenképpen jól járt a jelenlegi feltételek mellett is.
Csányi Sándor, a forgalmazó OTP által szintén érintve, azt mondta:
„Ha arról lenne szó, hogy egy jövedelemforrás, vagy egy támogatott hitel lehetősége esne ki a lakosság vagy a bankok számára, akkor talán nagyobb problémát jelentene, de ez felhasználásra kerül további lakástámogatási célokra, így nem látok problémát” – utalt a bankelnök arra, hogy a kormány szándéka szerint az államkasszában maradó összeget a családok otthonteremtési kedvezményére kívánják fordítani a jövőben, nem akarja megspórolni az állam.
Ne vegyünk rá mérget, hogy erre fordítják.
Ebben a bizniszben a Fundamenta, amely német tulajdonú cég, „szív” a legtöbbet, mert elvesztette a magyar piac jelentős részét. Az a jól prosperáló Fundamenta, amelynek tulajdonosa a közelmúltban nem volt hajlandó átadni tulajdonrészét Orbánék oligarcha köreinek.
Aztán meg a napokban, – várható volt -, a CSU elvesztette többségét, politikai ereje számottevően csökkent, ezért Angela Merkel, komoly bejelentésre kényszerülve, sarokba szorult. Várhatóan nem állhat ki a továbbiakban Orbán beteg rendszere mellett.
A kormány sebtében életbe léptetett „lakástakarék” törvénye tehát kettős üzenet a németeknek, hogy a támogatásukat meg lehet vonni tőlünk az európai színtéren, de ennek az lesz a következménye, hogy a Fidesz a törvényeivel a német gazdasági szereplők magyarországi szereplését fogja korlátozni.
Sakk!
De üzenet más, magasabb köröknek is. Itthon, a lakástakarék hazai híráramba kerülése elvonta az emberek figyelmét a Sargentini jelentés elutasításának szavazásáról, s a menet közben már lezajlott Európai Néppárti csúcsértekezletről, ahol esély volt rá, hogy a Fideszt kizárják a Néppártból, továbbá a legutóbbi EU csúcsról, ahol vezérünk ugye „szabadságharcol”.
Orbán mindkét közösségnek is üzent e lépéseivel.
Jelezte, hogy az itthoni hatalma mindenáron való fenntartása, s az európai választások befolyásolása érdekében a Fidesz bárkin átgázol, bármelyik üzletet, amelyik nem illik a képbe, legyen az európai vagy magyar vonatkozású, a saját törvényeivel simán kettétöri.
Csányi mondatában az „államkasszában maradó összeg”a fontos gondolat.
Érthetően nem került a híráramba, a királyi tévében legalábbis biztosan nem: a lakástakarék megszüntetésének valós oka, hogy az Unió felhergelte Orbánt, kényszerhelyzetbe hozva a magyar kormányt.
Hosszas figyelmeztetés és levélváltások után ugyanis Brüsszel lépett: néhány hete felfüggesztette három támogatási alap számláinak kifizetését, mert korrupciót, visszaélést sejtenek. Technikailag a felfüggesztés három magyar uniós programot, a gazdaságfejlesztési és innovációs (GINOP), a környezeti és energiahatékonysági (KEHOP), illetve a terület- és területfejlesztési operatív programot (TOP) érinti, e területeken nem fogadnak be ezekhez kapcsolódó számlákat és nem is utalnak pénzt.
Mondom, nem szerepelt szalagcímként a hírekben, de tudnunk kell, nagyon sok, a költségvetésbe tervezett bevételről van szó, aminek hiánya vastagon veszélyezteti a hazai költségvetés egyensúlyát. Konkrétan, indulásként 500 milliárd forint lehet az összeg , amelynek kifizetése problematikus lehet, de e tétel további százmilliárdokkal sározhatja a kormányt s közvetlenül a megvalósítókat is.
Érthetően sunnyogtak, de azért tudható, hogy az elkövetett visszaélések egy részét a magyar kormány az első kapott figyelmeztető levelek, azaz hosszú hónapok óta nem ismeri el. Érdemben nem válaszol, ehelyett eleddig azt az ismert receptet alkalmazta a propaganda gépezetén keresztül, hogy mindez a bevándorláspárti EP politikusok bosszúja.
A kamu kevésnek bizonyult.
Brüsszel konkrét lépésére itthon sürgősen be kell tömni a lyukakat. Ennek első állomása volt nyáron az önkormányzatoktól beszedett százmilliárdok ügye.
Második lépésként a mostani lakástakarék, a támogatások ki nem fizetése, ami 60 milliárd, s az eddigiekből idén befolyó 110, összesen kb. 200 milliárd forint. Harmadik lépésként az önkéntes nyugdíj pénztárak kerülnek majd előtérbe. Most éppen ezen a projekten dolgoznak ezerrel a fidesz aktivisták.
Ha úgy tetszik, szokásos aljas, alattomos, hatalommal való súlyos visszaélések.
Erre utal a Sargentini jelentés, erre utalnak a regnáló kormány ellen több éve tartó uniós peres eljárások is (több tucatnyi), amelyek többsége lassan az ítélethirdetés szakaszába lép. Van már pl. ítélet a tankönyvpiac felszámolása ügyében, amely szerint az oktatási kormányzat súlyosan megsértette az uniós s a hazai állampolgári jogokat. Öröm az ürömben, mindezek jelzik, Európa végre felfigyelt a kormány s a Fidesz-KDNP mesterkedéseire. Talán még nem késő.

Hajléktalanság

A kormányzat forgatókönyve szerint legutóbb ugye beszéltünk egy-két napig „Móka Miki” (Kásler Miklós) eseteiről a Nemzeti Alaptantervvel, Székely László szívsebésszel, meg a Magyarságkutató Intézettel.
De szintén beszéltünk a CEU-ról, a genderről, az MTA-ról, az egyetemi tandíjról s sok minden másról is.
S most beszélünk néhány napja a hajléktalanok helyzetéről.
A hazugsággyár is évek óta működik, ami egy-két újságírót leszámítva senkinek sem szúr szemet.
Ahogy kívánják, ahogy a kormány eltervezte.

A hajléktalanság problémájának kezelésére a fenti ábrán látható eljárásrendtől eltérően, számtalan demokratikus országban számtalan, humánusnál humánusabb módszer létezik.
Papíron, itthon is.
Helyettük, a mostani alaptörvény módosításnak köszönhetően, nézhetjük videón az első bírósági ítéleteket.
Teljesen nyilvánvaló, hogy Magyarországon a hajléktalanokkal való bánásmód, pontosabban az emberi létezés semmibe vétele, az Európai Unióban s a velünk szövetséges, a világ jobbik felét alkotó országokban nem fogják kiállni a jogállamiság próbáját. A „gender” szak megszüntetése – és sajnos sorolhatnánk napestig a regnáló kormány eddigi bűneit, mind-mind induló pereket eredményez Hágában, Brüsszelben, Strasbourgban, amelyek kivizsgálása a jogállamiság talaján, évekig is elhúzódhat. De nem kétséges a kimenetelük.
A Magyarország ellen folyó vizsgálatokban drámai elem, hogy „csak” idő, és közben sajnos emberi sorsok, sorozatos emberi tragédiák kérdése, hogy mikor jön országunk ellen az elszámolás s a végső leszámolás. Úgy, hogy mi, a lakosság döntő többsége nem is tudunk s nem is tehetünk róla (!?).
Mondom, mielőtt e perek döntő szakaszba érnek, az unios jogalkotás szabályait, s a vezető politikusok „tötyörészéseit” is figyelembe véve hosszú évek telnek el, s ezt jól tudják a fideszesek. Az időre játszva, közben lehet még rabolni, síbolni, manipulálni. Sőt, ha Orbán ügyesen sakkozik, tíz év múlva sem kell félnie, semmiféle következményektől.
Miniszterelnökünk orosz rulettet játszik. A köztes időben, az EP választásokon csatát kell nyernie. Ha sikerül, akkor Európa nagy valószínűséggel Brazíliához csatlakozhat, s nincs miről beszélni tovább.
Ha nem, itthon akkor is van esélye a hatalma megtartására, de vélhetően már Európa, az Unió nélkül. Ugyanis, utalva a perek végkimenetelére, nincs olyan demokratikus liga, amelynek vezető tagjai további játékengedélyt adnának majd az Orbánoknak, az orbanista hazardírozóknak.

Összegezve

A fenti két kormányzati intézkedést példaként citálva: a hatalom megszilárdítását s a közpénzek magánkézbe gyűjtését célzó komolyabb lépéseik előtt s közben a kormányzat számtalan figyelem elterelő akciót alkalmazott, alkalmaz itthon, hogy még véletlenül se figyeljünk oda, miben mesterkednek valójában.
A lényeg most Európára terelődött. A Fidesz stratégák Európa átrajzolásának terveit vitatják, készítik elő a háttérben.
Kerül, amibe kerül, most épp pár száz banki ügyintéző állása szűnik meg, kerülnek utcára, pár ezer „lakástakarékos” család kerül váratlan, kiszámíthatatlan helyzetbe, 30-40 ezer ember terelődik erőszakkal átmeneti szállásokra vagy börtönbe, kinek mi tetszik. Semmi sem drága.
A Fidesz agytrösztje jogászokból álló társulat. Nem hiszem, hogy ne lennének tisztában vele, mennyire aljas, az EU szinte összes alapszabályát sértő „fals hangjegyekkel” terelik el a figyelmünket.
A hajléktalanokra vonatkozó intézkedésekkel Orbán ocsmány módon, az oldalunkon szinte egyetlenként még működő szolidaritást használja ki. Mert egy európai gondolkodású demokrata persze hogy nem megy el szó nélkül az embertársait ért sérelmek mellett. Orbán tudja, ezekkel a témákkal elleszünk jó ideig.
S, ha „ők” nyernek jövőre az EP választáson, már megérte. Nekik…
A „Nemzetek Európája” nem fog bíbelődni tovább holmi egy-egy nemzeten belüli emberi jogokkal. Végleg szabad lesz a pálya.
Ezt akarjuk?

p.s.: Látod? Érted már? Példáimat menet közben, a szemétszállítás s az űrkutatási biztos kinevezése a feledés homályába taszították. S mire e sorokat lepötyögtem megérkezik az újabb…..